Tłumy amatorów mięsa drobiowego i dobrej zabawy spotkali się w niedzielę 30 czerwca nad sokólskim zalewem, aby uczestniczyć w imprezie ph. „Wielkie Grillowanie z kurczakiem, najlepszym smakiem”. Jej organizatorem był Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza w Warszawie, natomiast współorganizatorami: Burmistrz Sokółki, Sokólski Ośrodek Kultury oraz Ośrodek Sportu i Rekreacji w Sokółce. Imprezę sfinansowano z Funduszu promocji Mięsa Drobiowego.
Wczesnym popołudniem na placu sąsiadującym z miejską plażą pojawili się szlachcice i szlachcianki. Był to sygnał, że imprezę czas zacząć. Żeby oznajmić wszem i wobec początek Wielkiego Grillowania, szlachcice wystrzelili z armaty, a Alfred Głuszyński – Wiceprezes Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych Izba Gospodarcza zaprosił wszystkich na drobiową ucztę.
Tego dnia każdy mógł skorzystać z darmowej porcji kurczakowych przysmaków. Przed namiotem, gdzie wydawano jedzenie, ustawiła się pokaźnych rozmiarów kolejka.