Od 1 maja 2016 r. Zespół Szkół Ogólnokształcących w Sokółce realizuje projekt pn. „Let’s cook! Gotujmy! Давайте готовить!”
W ZSO rozpoczęły się zajęcia w ramach projektu profilaktycznego, propagującego naukę języków obcych: angielskiego i rosyjskiego, połączoną z warsztatami kulinarnymi, pozwalającymi uczestnikom projektu wyjść z szarej rzeczywistości i otworzyć się na cały świat. Projekt ma na celu wskazanie uczestnikom alternatywnych form spędzania czasu wolnego z dala od nałogów i uzależnień. W czasach, gdy zagrożenie uzależnieniami typu alkohol, narkotyki i inne używki, staje się poważnym problemem społecznym, niezwykle istotne jest wskazanie dzieciom takich działań, które uchronią je przed nałogami oraz dadzą szanse na lepszy rozwój edukacyjny i rozwijanie swoich relacji społecznych. Wśród beneficjentów projektu są uczniowie pochodzący zarówno z rodzin z problemem alkoholowym, jak również z domów, gdzie takiego problemu nie ma. Autorzy chcą zaproponować takie formy spędzenia czasu wolnego, które uchronią przed zbyt wczesnym kontaktem z używkami, zachęcą do poznawania świata, ludzi i innych kultur, pozwolą rozwijać zainteresowania i poznawać języki obce „od kuchni”.
Tematem pierwszych zajęć były desery. Te warsztaty kulinarne były skierowane do uczniów szkoły podstawowej. Uczestnicy warsztatów poznali nowe słowa w języku angielskim i rosyjskim (nazwy składników, czynności wykonywane podczas przygotowywania potrawy). Poznali proste przepisy, nauczyli się jak można szybko samodzielnie przygotować deser-niespodziankę dla swojej mamy z okazji Dnia Matki. W ramach zajęć praktycznych pod opieką p. Marty Jóźwik oraz p. Małgorzaty Chociej uczennice klasy szóstej opanowywały sztukę przygotowywania naleśników. Okazało się, że wykonanie ciasta o prawidłowej konsystencji nie jest wcale takie proste a jeszcze bardziej skomplikowanym wydał się proces właściwego nalewania ciasta na patelnię i uformowanie placka naleśnikowego. Oczywiście, zdaniem młodych kucharek, najsmaczniejsze są naleśniki na słodko. Jako farszu do naszych placków naleśnikowych użyliśmy konfitur i dżemów z własnych spiżarni: wiśniowych, truskawkowych oraz z czarnej porzeczki i mirabelek. Dopełnieniem smaku był kleks bitej śmietany oraz świeże owoce. Wszyscy degustatorzy potrawy stwierdzili jednogłośnie, że naleśniki są przepyszne i nie mogą się już doczekać kolejnych zajęć.
Na ostatni tydzień nauki przewidziane są zajęcia podczas których wykonamy Smoothie, коктейль – czyli letni owocowy koktajl. Te zajęcia warsztatowe skierowane będą do uczniów gimnazjum. Uczestnicy z pomocą nauczyciela przygotują pyszne koktajle wykorzystując sezonowe owoce. Poznają przepisy przygotowania koktajlu w języku angielskim i rosyjskim. Uczniowie nauczą się przygotowywać w łatwy sposób zdrowy i pożywny napój, wybiorą swój ulubiony smak.
Projekt będzie realizowany do końca 2016 roku.
Zofia Kowalczuk