Rolnicy, pszczelarze, restauratorzy, osoby prowadzące agroturystykę, przedstawiciele samorządu terytorialnego i lokalnych grup działania uczestniczyli w spotkaniu dotyczącym produktów lokalnych, które odbyło się w środę 4 marca 2020 roku w kawiarni Sokólskiego Ośrodka Kultury.
Przy wsparciu Burmistrza Sokółki Ewy Kulikowskiej, spotkanie zorganizowało Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego, funkcjonujące w strukturach Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego. Jego zadaniem jest promowanie już funkcjonujących producentów i tych, którzy chcą rozpocząć swoją przygodę z produktami lokalnymi.
-Chcemy pokazać ich światu, inspirować w rozwoju, a przede wszystkim wspólnie budować markę podlaskiej żywności. Zapraszamy do współpracy wszystkich, którym produkty lokalne są bliskie sercu – podkreślili organizatorzy spotkania.
O licznych zaletach współpracy z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego przekonywał główny specjalista do spraw jakości żywności Marcin Muszyc i Urszula Arter z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego.
Uczestnicy spotkania dowiedzieli się, że współpraca z PCPL stwarza możliwość nieodpłatnej promocji producentów i ich oferty. Pracownicy PCPL nieodpłatnie podpowiadają, jak dopełnić różnych formalności związanych z produkcją, pomagają też przy rejestracji produktów w rozmaitych systemach jakości lokalnej i tradycyjnej żywności.
W trakcie spotkania odbyła się również degustacja produktów lokalnych.
Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego, działając przy wsparciu lokalnych grup działania oraz samorządu terytorialnego, prowadzi internetową ankietę dla producentów. Ankieta dostępna jest pod adresem: producenci.wrotapodlasia.pl
(DB) Fot.: D. Biziuk