Dzieci przyrządzały ośmiornice i koziołki

20 października 2023 roku, o godzinie 16-tej odbyły się warsztaty kulinarne, w ramach projektu „Aktywni seniorzy w akcji”. W zajęciach wzięła udział 23 osobowa grupa dzieci ze świetlic środowiskowych „Koniczynka” i „Stokrotka” oraz 7 wolontariuszek z koła kulinarnego działającego w Uniwersytecie Trzeciego Wieku w Sokółce.

Dzieci wraz z wolontariuszkami przyrządziły „Ośmiornice” oraz „Koziołki”

W ciągu dwóch godzin dzieci wraz z wolontariuszkami przyrządziły „Ośmiornice” oraz „Koziołki”. Dzieci samodzielnie, za pomocą słomki nakłuwały parówki i przeciągały przez nie makaron typu “spaghetti”. Przy okazji było to świetne ćwiczenie rozwijające małą motorykę u dzieci. Następnie podopieczni mogli pomóc przy gotowaniu pod czujnym okiem pań z koła kulinarnego, które bardzo uczulały dzieci na bezpieczeństwo w kuchni oraz na możliwość poparzenia się gorącą wodą czy zachowania bezpiecznej odległości od garnka.

Po wyjęciu z garnka gotowego dania chętne dzieci mogły doprawić swoją potrawę tarkowanym serem żółtym i keczupem. Najlepszym momentem zajęć było oczywiście kosztowanie przyrządzonych przekąsek, dzieci najedzone do syta otrzymały nagrody od przewodniczącej koła kulinarnego UTW pani Ireny Gryszko – mianowicie były to własnoręcznie, pięknie udekorowane lizaki.

Serdecznie dziękujemy dla pani Ireny Gryszko – przewodniczącej sekcji kulinarnej oraz studentkom Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Sokółce, za przygotowanie i zaangażowanie w przeprowadzone spotkanie.

Loga ROPS & SFL

Zajęcia odbyły się w ramach projektu „Aktywni seniorzy w akcji”, finansowanego z dotacji Województwa Podlaskiego.

(MA) Fundacja “Sokólski Fundusz Lokalny”


Zobacz również

Skip to content