Targowisko Miejskie wznawia funkcjonowanie

Już od najbliższego poniedziałku 27 kwietnia 2020 r. wznawia funkcjonowanie Targowisko Miejskie w Sokółce przy ul. Targowej.

Zgodnie z zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego obowiązywać będą specjalne wytyczne:

1. Wszystkie osoby znajdujące się na terenie Targowiska Miejskiego muszą stosować właściwą higienę rąk:

  • dezynfekcja rąk przed stoiskiem/przed wejściem na targowisko.

2. Higiena oddychania i kaszlu:

  • obowiązek zasłonięcia ust oraz nosa dla wszystkich korzystających z targowiska wieku powyżej 4 lat;
  • osoby kaszlące i/lub kichające muszą zachować odstęp 4 metrów od innych.

3. Zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością:

  • produkty są pakowane i podawane przez sprzedającego, klient nie może mieć fizycznego kontaktu z żywnością;
  • sprzedający muszą dezynfekować ręce po każdym kontakcie z pieniędzmi;
  • należy ograniczać w miarę możliwości ekspozycję żywności nieopakowanej przeznaczonej do bezpośredniego spożycia tj. pieczywa, ciast np. przez przykrycie folią opakowań, przestawienie tych produktów w miejsce oddalone od konsumenta, tak aby nie leżała ona obok miejsca podawania produktów;
  • zabrania się samoobsługowego zakupu wyrobów piekarniczych, cukierniczych pieczywa – wskazane jest podawanie i pakowanie przez sprzedającego produkty tj. pieczywo, wyroby cukiernicze, bułki, tak aby ograniczyć kontakt klienta z żywnością;
  • zabrania się pracy z żywnością w przypadku złego stanu zdrowia – nie tylko objawów koronawirusa, ale również wszelkich innych objawów ze strony układu pokarmowego, oddechowego, chorobowych zmian skórnych i innych chorób zakaźnych.

4. Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego.

5. Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra):

  • klienci muszą pozostawać w odległości minimum 2 metrów od sprzedającego oraz minimum 2 metrów od innych klientów;
  • przy jednym stoisku może znajdować się maksymalnie 4 klientów;
  • przerwy między straganami muszą wynosić minimum 2 metry.

6. W miarę możliwości należy korzystać głównie z płatności bezgotówkowych.

7. Sprzedawca zapewnia rękawiczki lub płyn do dezynfekcji rąk dla klientów.

8. Zaleca się przebywanie na Targowisku Miejskim możliwie, jak najkrócej, tj. tyle czasu ile potrzeba do zrobienia zakupów.

ZAPRASZAMY!

Paulina Sawicka, OSiR

Skip to content