Burmistrz został Mistrzem Grillowania

Pierwszy weekend czerwca upłynął w Sokółce pod znakiem imprezy plenerowej ph. „Wielkie Grillowanie z Kurczakiem – najlepszym smakiem!”. Na stadionie miejskim bawiły się tysiące sokółczan. Każdy znalazł coś dla siebie.

Impreza została zaplanowana na dwa dni. Niestety, plany organizatorów popsuła pogoda. Ostatecznie z atrakcji zaplanowanych na sobotę odbyły się tylko: jubileuszowy koncert z okazji 15-lecia Prywatnej Szkoły Muzycznej I stopnia w Sokółce oraz wręczenie certyfikatów Programu „Działaj Lokalnie VII” Fundacji Sokólski Fundusz Lokalny.

Pozostałe punkty sobotniego programu zostały odwołane ze względu na ulewny deszcz.

Przy wręczeniu certyfikatów asystował Burmistrz Sokółki Stanisław Małachwiej.

– Tym razem przyznaliśmy 17 grantów na kwotę 62 tys. zł. Program „Działaj Lokalnie” jest realizowany od 2003 roku. Do tej pory granty otrzymało 125 podmiotów na łączną sumę 450 tys. zł z terenu czterech gmin, czyli: Sokółki, Korycina, Szudziałowa i Kuźnicy – wyjaśniła Maria Talarczyk, Prezes Zarządu Fundacji Sokólski Fundusz Lokalny.

Najpierw sałatka, potem bicie piany

Niedzielny poranek przywitał mieszkańców Sokółki pogodnym niebem. Stadion Miejski szybko zaczął wypełniać się ludźmi i stoiskami. Przed południem ruszyło wielkie grillowanie. Kurczakowe przysmaki serwowała Restauracja Mozart z Białegostoku. Można było spróbować drobiowych skrzydełek, piersi i udek pod różnymi postaciami i z mnóstwem dodatków.

W role konferansjerów wcielili się Agnieszka Kozakiewicz z Sokólskiego Ośrodka Kultury oraz Michał Gieniusz, który współpracuje z tą instytucją. O godz. 13.30 na scenie pojawił się zespół z miejscowości Iwie na Białorusi. Jesienią 2012 roku Gmina Sokółka nawiązała współpracę z samorządem Iwie. Goście z Białorusi zebrali za swój występ gromkie brawa. Grupie podziękował Burmistrz Stanisław Małachwiej.

– Cieszymy się, że mogliście zaprezentować u nas próbkę swoich możliwości wokalnych – powiedział Stanisław Małachwiej.

W międzyczasie maluchy z czterech sokólskich przedszkoli – „jedynki” (z ul. Sikorskiego), „dwójki” (z Osiedla Zielonego), „czwórki” (z ul. Kołłątaja) i „piątki”  (z Osiedla Centrum) pod okiem swoich wychowawczyń przygotowały sałatkę z kurczakiem w roli głównej.

– Nasza sałatka nazywa się „Koko Spoko”. Wrzuciliśmy do niej kurczaka, ogórki, paprykę, makaron, pietruszkę, żółty ser i coś jeszcze – wyliczyła wychowanka Przedszkola nr 4.

Dzieci z „jedynki” przyrządziły sałatkę z kurczakiem wędzonym, z „piątki” – sałatkę lodową, natomiast z „czwórki” – kurczakowy przysmak. Maluchy zaprezentowały efekty swojej pracy na scenie za pomocą piosenek i tańców.

Potem odbyło się oficjalne otwarcie imprezy. Dokonali go Burmistrz Sokółki Stanisław Małachwiej i Alfred Głuszyński, wiceprezes Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza.

– Dobrze, że ta impreza odbywa się w Sokółce. W minionym roku bawiliśmy się na Ogólnopolskim Święcie Kurczaka. Tym razem przyszła pora na „Wielkie Grillowanie…” – powiedział Burmistrz Sokółki Stanisław Małachwiej.

– Nadrzędny cel tej imprezy to promocja mięsa drobiowego. Ma ona zostać wkomponowana w dobrą zabawę. Zapraszam wszystkich do przyłączenie się do naszej imprezy – dodał Prezes Alfred Głuszyński.

Burmistrz Stanisław Małachwiej powitał przywitał Posła Jarosława Zielińskiego, który  przybył na „Wielkie Grillowanie…” wraz z małżonką.

Kolejnym punktem programu był konkurs rodzinny. Na udział w nim udały się namówić trzy rodziny: Januszkiewiczów, Olechnów i Rybińskich. Ich zadanie polegało na przebiegnięciu maratonu  z jajkiem i ubiciu piany. Z tymi zadaniami najszybciej poradziła sobie rodzina Januszkiewiczów. Drudzy byli Olechnowie, a trzeci – Rybińscy.

Pożeracze ud i Mistrzostwa Świata

Tego dnia na scenie wystąpili: zespół Orion z Sokółki, grupa „Babeczki Podlaskie” z Białegostoku, kabaret „Widelec”, zespół WHITESTOK z Białegostoku.

Dużym zainteresowaniem cieszył się konkurs „pożeracze ud”. Trzech amatorów wędzonych udek musiało w ciągu 2 minut zjeść jak najwięcej sztuk tego przysmaku. Najlepiej z tym zadaniem poradził sobie Kamil Ostapkiewicz z Sokółki, który spałaszował 3 i ¼ udka. Drugi był Kamil Kwiatkowski z Zaścianek, zaś trzeci – Rafał Puszko z Wojnach. Był też konkurs na najdłuższe gwizdnięcie.

Swoje umiejętności kulinarne sprawdziły sokólskie VIP-y. W konkursie „VIP-y grillują…” wystartowało trzech śmiałków: Burmistrz Stanisław Małachwiej, Sekretarz Sokółki Zbigniew Tochwin i Dyrektor OSiR Mirosław Bielawski. VIP-y miały za zadanie przygotować grillowane porcje z kurczaka według własnych upodobań kulinarnych. VIP-owskie dania oceniały dwie kucharki z Restauracji Mozart – Małgorzata Marciniewska i Agnieszka Maciejewska. Panie ogłosiły, że bezapelacyjnym zwycięzcą i Mistrzem Grillowania został Burmistrz Sokółki Stanisław Małachwiej.

– Przyznaję, że lubię grillować. Nie jest to dla mnie żadna nowość. Z przyjemnością wystartowałem w tym konkursie – powiedział Burmistrz Stanisław Małachwiej

Kucharki z Restauracji Mozart zaprosiły też do obejrzenia pokazu grillowania w ich wykonaniu.

Do II Mistrzostw Świata w Jedzeniu Jajek na Czas zgłosiło się czterech panów. Ich zadanie polegało na obraniu i zjedzeniu w ciągu trzech minut jak największej ilości ugotowanych na twardo jajek. Mistrzostwa wygrał Dawid Szyszko z Malawicz Górnych. Wicemistrzem został Paweł Waleszczyk z Malawicz Dolnych, zaś trzecie miejsce zajął Adrian Boruta z Zaścianek.

Przed godz. 22 na scenie pojawiła się Gwiazda Wieczoru Natalia Lesz. Imprezę zakończył pokaz laserowy.

„Wielkie Grillowanie z Kurczakiem – najlepszym smakiem!” zostało sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Organizatorami imprezy byli Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza oraz Burmistrz Sokółki. Współorganizatorami byli Sokólski Ośrodek Kultury oraz Ośrodek Sportu i Rekreacji w Sokółce.

Zapraszamy do obejrzenia GALERII ZDJĘĆ >>>

(UM) Fot. D. Biziuk


Zobacz również

Skip to content