Pod koniec kwietnia 2018 roku uczestnicy grupy wsparcia „Przystanek Nadzieja” działającej przy Stowarzyszeniu „Barka” w Sokółce oraz zaprzyjaźnione Kluby Wolontariuszy uczestniczyły w warsztatach kulinarnych zorganizowanych dzięki uprzejmości dyrekcji Zespołu Szkół Rolniczych w ich pracowni kucharskiej i poprowadzone przez profesjonalistkę – nauczycielkę ZSR panią Dorotę Gudalewską – Małoń.
Do warsztatów przyłączyły się placówki edukacyjnych min: Przedszkola Nr 1 pod opiekunką pani Edyty Kondrat, z Przedszkola Nr 2 pod opieką pani Sylwii Szomko, Szkoły Podstawowej w Starej Kamionce pod opieką pani dyrektor Joanny Gejdel oraz pani Katarzyny Rabiczko, z Ośrodka Szkolno- Wychowawczego w Sokółce z panią Elżbietą Szomko i Zuzanną Szarkowską – Czeczko.
Należy też wspomnieć o rodzicach uczestników warsztatów, którzy aktywnie włączyli się w prace zespołu wspierając własne dzieci jak również naszych przystankowiczów.
W atmosferze życzliwości, pełnej integracji pod kierunkiem i bacznym okiem pani Doroty Gudalewskiej –Małoń zabraliśmy się do gotowania, które w tak dobrze wyposażonej pracowni, to tylko przyjemność. Z zaangażowaniem wszystkich powstały przepyszne naleśniki z gotowanymi warzywami i sosem koperkowo-czosnkowy, a na deser sernik z owocami i fantastycznymi lodami, które szczególnie przypadły do gustu najmłodszym uczestnikom.
Serdecznie dziękujemy pani dyrektor ZSR Annie Dorocie Cilulko- gospodarzowi warsztatów i instruktorowi pani Dorocie Gudalewskiej-Małoń, młodzieży ZSR jak również pani prezes Stowarzyszenia „Barka” Krystynie Stefanowicz za zorganizowanie sponsorów na produkty niezbędne do wykonania naszych potraw. Wspominając ostatnie sukcesy kulinarne uczniów i nauczycieli ZSR możemy tylko powiedzieć – to dla nas zaszczyt uczyć się od najlepszych.
Stowarzyszenie Barka w Sokółce
Elżbieta Szomko