Staropolskie przysłowie głosi „Powiedział mi Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”. Uczniowie Szkoły Podstawowej w Starej Kamionce 23 lutego 2017 r. radośnie uczcili polską tradycję. Rodzice wraz z nauczycielami zadbali o to, aby każde dziecko mogło skosztować tradycyjnych słodkości.
Szóstoklasiści, przy wsparciu wychowawczyni Joanny Gejdel, podjęli się własnoręcznego wykonania i wypieku faworków tzw. chrustów. Uczniowie bardzo chętnie uczestniczyli w zajęciach kulinarnych dzieląc się swoimi doświadczeniami. Wszyscy prężnie pracowali, aby móc wspólnie usiąść przy stole i delektować się wypiekami. Byli dumni z efektów własnej pracy zwłaszcza, że wielu z nich po raz pierwszy od podstaw poznało proces przygotowania i wykonania tego deseru. Podczas konsumowania faworków uczniowie poznali historię tradycji tłustego czwartku i zwyczaje związane z tzw. ostatkami w różnych regionach Polski.
W ramach cyklicznych zajęć kulinarnych uczniowie szkoły poznają zasady właściwego odżywiania się, higienicznego i bezpiecznego przygotowania i spożywania posiłków. W dniu dzisiejszym, jak większość Polaków, pozwoliliśmy jednak na odrobinę „szaleństwa” by w kończącym się karnawale odczuć radość na ciele i duchu, nie licząc kalorii :)
Joanna Gejdel