Wyróżnienie w konkursie na tradycyjny stół wigilijny

„Tradycyjny stół wigilijny” to tytuł corocznego Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego organizowanego przez Województwo Podlaskie. Jego kolejna edycja miała miejsce 13 grudnia 2024 r. w Folwarku Nadawki w Wasilkowie. Wśród laureatów znalazło się KGW w Polankach „Polaneczki”, które z rąk jury, w tym przewodniczącego Karola Okrasy, otrzymało wyróżnienie.

Stół wigilijny przygotowany został w oparciu o tradycyjną sokólską kuchnię z końca XIX wg opisu Adama Bućkiewicza.
Na stole pojawiły się takie specjały jak kisiel z owsa, śledź w oleju, kucia, pierogi z kapustą i grzybami, barszcz na zakwasie, chleb, kompot z suszu oraz ręcznie wypiekany opłatek. Całość gustownie zaaranżowana w nawiązaniu do epoki i regionu sokólszczyzny.
Największe owacje zebrała Irena Paszko, której pierogi chwalił juror Karol Okrasa, a po kompot z suszu również jej autorstwa proszono o kolejną dolewkę.

Nad wszystkim czuwała członkini koła etnografka Aleksandra Pluta, która pięknie opowiadała o sokólskiej tradycji dzięki temu cały pokaz był bardzo spójny tak w dekoracji jak i doborze dań oraz strojów, do których dzięki naszej twórczyni ludowej Edycie Wiśniewskiej mogłyśmy dołączyć krajkę.

-Jest to dla nas ogromna radość, że mogłyśmy przedstawić naszą tradycję w jak najwierniejszym odzwierciedleniu rzeczywistości – mówiły członkinie KGW Polaneczki w Polankach.

(SN) Fot. UMWP podlaskie.eu


Zobacz również

Skip to content