Biblioteka Publiczna

Warsztaty pod hasłem „A co Ty możesz zrobić dla klimatu?”

W poniedziałkowe popołudnie, 28 kwietnia 2025 r., w Bibliotece Publicznej im. Wisławy Szymborskiej odbyły się warsztaty pod hasłem „A co Ty możesz zrobić dla klimatu?”.

Składały się one z dwóch części. Najpierw odbyła się krótka prezentacja na temat marnowania jedzenia. Bibliotekarki przekazały dane raportu Federacji Polskich Banków Żywności “Nie Marnuj Jedzenia 2024”. Jakie artykuły spożywcze były najczęściej wyrzucane, nie było zaskoczeniem uczestników – bezbłędnie ocenili, że będzie to pieczywo, wędliny i warzywa. Naturalnie temat części teoretycznej przeszedł do przeciwdziałania marnowaniu jedzenia. Tu bibliotekarki odniosły się do planowania posiłków, a w związku z tym odpowiedniej ilości zakupów. Dodatkowo uczestnicy dostali broszury z przykładowymi przepisami na dania, które można przygotować z poobiednich resztek, które często zalegają w naszych lodówkach.

Została również podkreślona rola wprowadzenia diety lokalnej, opartej na produktach lokalnych, regionalnych lub krajowych. Przedstawiono też pozytywne aspekty takiej diety, która w większości składa się z sezonowych warzyw i owoców oraz kiszonek. Tym samym bibliotekarki zachęcały uczestników do kupowania i promowania zakupów produktów spożywczych od lokalnych producentów.

Większość uczestników przyznało, iż nową informacją były portale i aplikacje, dzięki którym można kupić produkty bezpośrednio od rolników. Dodatkową ciekawostką były punkty w Sokółce, w których można kupić taniej gotowe dania lub pieczywo, które traci swoją świeżość, ale jest nadal smaczne i odżywcze. O ile, część z uczestników wiedziała, iż w mieście funkcjonuje Jadłodzielnia, to nie każdy wiedział gdzie się znajduje. Jej aktualna lokalizacja to ul. Kołłątaja 55 (przy budynku MPEC w Sokółce). Regulamin Jadłodzielni zobowiązuje do tego, iż pozostawione produkty spożywcze nie mogą być zepsute, a posiłki powinny być opisane co i kiedy zostało przygotowane. Jednocześnie bibliotekarki podkreśliły, że Jadłodzielnia jest miejscem dla każdego.

Po części teoretycznej był czas na praktykę. W celu wsparcia przedłużania trwałości produktów spożywczych oraz zmniejszenia ilości odpadów produkowanych w gospodarstwach domowych, uczestnicy spotkania mogli wykonać samodzielnie woskowijki – naturalne opakowania do żywności, zastępujące folię spożywczą, aluminiową lub plastikowe pojemniki. Są wielorazowego użytku i składają się w 100% z naturalnych produktów – bawełnianego materiału pokrytego woskiem. Każdy z uczestników otrzymał ulotkę o tym czym są, do czego i jak używać swoją woskowijkę. Wszystkim uczestnikom bardzo przypadł do gustu taki naturalny zamiennik folii. Najlepszym dowodem były rozmowy, kto ma pasiekę, a przez to wosk i snucie planów o wykonaniu większej ilości, aby docelowo używać woskowijek na co dzień i ograniczyć zużycie folii w swoim domu do minimum.

Całe spotkanie przebiegło w miłej atmosferze, a jego przewodnią myślą była kontemplacja nad tym co każdy z nas może zrobić lepiej, aby zmniejszyć ilość marnowanej żywności i śmieci. Bibliotekarki serdecznie dziękują uczestnikom, wierząc, że zainteresowanie i zaangażowanie w czasie spotkania zaowocuje zmianami w kuchennych nawykach.

(AKN)


Zobacz również

Przejdź do treści