Zaproszenie na warsztaty wypieku chleba

Plakat

26 października o godz. 16.30 zapraszamy do Muzeum Ziemi Sokólskiej na warsztaty wypieku chleba, które poprowadzą Łukasz Radziszewski oraz Ewa Tatar.

W Sokółce łącznie odbędą się trzy warsztaty w ramach działania, dwa z nich skierowane są do grup przedszkolnych i szkolnych, jedne skierowane do grupy międzypokoleniowej, na te ostatnie zapraszamy Państwa o 16.30 dnia 26 października i ze względów na duże zainteresowanie działaniem prosimy o zapisy pod adresem mailowym: poczta@sokolskiosrodekkultury.pl Warsztaty trwają około godziny, odbędą się w budynku Muzeum Ziemi Sokólskiej, ul. Piłsudskiego 2 (I piętro).

Podobne spotkania chlebowe odbyły się dotychczas min. w galeriach: Arsenał w Białymstoku, TRAFO w Szczecinie, Salonie Akademii w Warszawie, MOS Gorzów Wielkopolski, DOMIE, Stroboskop, BWA Wrocław, CSW U-jazdowski. Domach kultury: min. MDK, Świetlicy Dziennego Pobytu i MDK w Białymstoku, Świetlicy KP Granica w Cieszynie, Klubie Wojskowym w Kazuniu Nowym. Warsztaty przeprowadzone zostały łącznie w 57 miejscach.

Jest to element większego projektu, o którym jego Twórcy tak piszą: “Zaczyn jest pierwszym etapem Muzeum Sąsiedzkiego – inicjatywy społecznej, którą chcemy rozwijać wspólnie pracując i rozmawiając, by w ten sposób gromadzić i upowszechniać wiedzę na temat naszego mikroregionu. W ramach Zaczynu organizujemy otwarte, profesjonalne szkolenie piekarnicze połączone z rozdawnictwem porcji starożytnego Zakwasu.  W swoim założeniu, kurs poprowadzony przez Ewę Tatar i Łukasza Radziszewskiego, dostarczy niezbędnej wiedzy, ilustrowanej instrukcji i pozwoli zdobyć umiejętności potrzebne do wytwarzania pieczywa samodzielnie, we własnym domu. Celem Zaczynu jest wytworzenie lokalnej społeczności piekarzy amatorów złączonych szczególnym artefaktem – zaczynem/zakwasem chlebowym, który przez blisko sto lat był pielęgnowany przez społeczność kilkunastu wsi na Białostocczyźnie, a od pięciu – badany i rozpowszechniany jest przez artystę, Łukasza Radziszewskiego w całej Polsce. W naszej, miejscowej kulturze na Podlasiu, przekazywanie sobie zakwaszonego ciasta zawsze było sytuacją, którą można określić jako „sąsiedzką dyplomację”. Zakwas jest podarowanym potencjałem, który niesie za sobą fundamentalne wartości. Stąd istotną część warsztatu stanowić będzie wykład o kulturze chlebowej i rytuałach z nią związanych, a także rozmowa z uczestnikami na temat przechowywanych w pamięci ich rodzin chlebowych historii. Na warsztaty można przynieść pamiątki takich rodzinnych historii!”
Zakwas to mieszanina mąki i wody, na których spontanicznie rozwijają się bakterie oraz dzikie drożdże. Zakwaszone – czyli fermentujące – ciasto jest wzbogacone o dodatkowe składniki oraz walory zdrowotne i smakowe. Dzięki temu chleb na Zakwasie przewyższa jakością komercyjny i znajduje coraz większe uznanie.

Prowadzący: Łukasz Radziszewski – Artysta, piekarz. Studiował malarstwo w Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie (2016), sztuki piekarskiej uczył się w piekarni Charlotte Maison. Interesuje się nowoczesnymi i historycznymi koncepcjami organizacji społecznej. Jego działania prezentowane były min. w Narodowej Galerii Sztuki Zachęta (2018), Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie (2015) czy Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu (2017). Stypendysta m.in. Marszałka Województwa Podlaskiego (2016), Miasta Warszawa (2020) i Białegostoku (2018). Mieszka i pracuje we wsi Karczmisko i w Warszawie. Ewa Tatar – Badaczka sztuki, kuratorka wystaw i wydarzeń, inicjatorka Zaczynu. Ukończyła historię sztuki na Uniwersytecie Jagiellońskim (2006) i studia kuratorskie (m.in. Curatorial Intensive, Berlin Biennale 2012). Jej wystawy prezentowane były m.in. w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie, Muzeum Tatrzańskim w Zakopanem, Muzeum Narodowym w Krakowie. Stypendystka m.in. Miasta Białystok (2019) i Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego (2013, 2017, 2020). Ogrodniczka.

Organizatorem wydarzeń jest Stowarzyszenie Edukacji Kulturalnej Widok w Białymstoku. Współorganizatorem spotkania jest Sokólski Ośrodek Kultury. Wydarzenia finansowane z Funduszu Popierania Twórczości ZAIKS.

Muzeum Ziemi Sokólskiej


Zobacz również

Skip to content