Wielkie Grillowanie w rytmie disco

Już po raz szósty Sokółka była gospodarzem „Wielkiego Grillowania z Kurczakiem – najlepszym smakiem”. Impreza – sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego – odbyła się w niedzielę 3 lipca 2016 roku nad sokólskim zalewem.

Boney M w Sokółce ;)

„Wielkie Grillowanie” zorganizował Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza w Warszawie. Współorganizatorami imprezy byli: Burmistrz Sokółki Ewa Kulikowska, Ośrodek Sportu i Rekreacji w Sokółce oraz Sokólski Ośrodek Kultury.

Nad sokólskim zalewem spotkali się amatorzy mięsa drobiowego i dobrej zabawy. Przez cały dzień na specjalnie przygotowanych stoiskach nieodpłatnie serwowano przysmaki z kurczaka. Przed namiotami, gdzie wydawano jedzenie, ustawiały się spore kolejki.

„Wielkie Grillowanie” oficjalnie otworzył Wiceprezes Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych Alfred Głuszyński razem z Burmistrz Sokółki Ewą Kulikowską.

– Życzymy wszystkim Państwu udanej zabawy i zapraszamy do degustacji – powiedzieli gospodarze imprezy.

W trakcie imprezy rozegrano kilka konkursów. Uczestnicy pierwszego z nich mieli za zadanie przygotować sałatkę z drobiu. Okazało się, że mieszkańcy sokólskiej gminy mogą pochwalić się nie lada talentami kulinarnymi. Decyzją jurorów, pierwsze miejsce zajęła sałatka przygotowana przez rodzinę Domin z Sokółki. Druga nagroda powędrowała do rodziny Czechowiczów z Sokółki. Trzecie miejsce przypadło w udziale rodzinie Kisielów ze Starej Kamionki.

Nie brakowało chętnych do wystartowania w konkursie „Mistrzowskie Grillowanie”. Każdy musiał rozpalić grilla, a następnie zająć się przyprawianiem mięsa. Grillowane porcje oceniła komisja i publiczność. Zaszczytny tytuł Mistrza Grillowania zdobyła Katarzyna Lik z Supraśla. Wicemistrzem została Bogumiła Dobrzyńska z Sokółki. Trzecie miejsce na podium zajęła drużyna w składzie Paweł Olechno i Kornelia Borowska z Sokółki.

Do Mistrzostw Świata w Jedzeniu Jajek na Czas zgłosiło się trzech panów. W ciągu dwóch minut musieli oni obrać i spałaszować jak najwięcej jajek. Mistrzem został Maciej Szamreto z Sokółki, który w regulaminowym czasie zjadł dziewięć jajek. Drugi był Paweł Szymczyk z Sokółki (sześć jajek), a trzeci – Daniel Lik z Supraśla (trzy jajka).

W programie znalazł się też konkurs „Pożeracze ud”, który polegał na zjedzeniu kurzych udek zawieszonych na sznurkach. Zadanie to trzeba było wykonać bez użycia rąk. Zawodnicy mieli do dyspozycji dwie minuty. Zwyciężył Adam Byczkowski z Sokółki, który zjadł dwa udka. Drugi był Wojciech Sarosiek z Sokółki. Trzecie miejsce zajął Łukasz Szmarowski z Sokółki.

Laureatom konkursów pogratulował Wiceprezes Alfred Głuszyński oraz Poseł RP Mieczysław Kazimierz Baszko.

Święto Kurczaka  nie mogło obejść się bez pokazu kulinarnego. Przygotował go kucharz Marcin Kuczyński.

– Przyrządziłem filety z kurczaka w sosie śmietanowo – kurkowym. To bardzo smaczne i pożywne danie – zapewnił Marcin Kuczyński.

Przez cały dzień na scenie prezentowały się zespoły w repertuarze disco polo. Z koncertem wystąpiła grupa „Twister”. Oryginalny program przedstawiły „Babeczki Podlaskie”. Gromkie brawa zebrał za swój występ Jarosław Rynkiewicz.

Gwiazdą muzyczną imprezy była grupa „Boney M Bahama”, której koncert zakończył się późnym wieczorem.

(UM) Fot.: D. Biziuk


Zobacz również

Skip to content