Menu / szukaj

Wielkie Grillowanie w Sokółce

Jest lekkostrawne i smaczne, zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka i króluje praktycznie w każdej kuchni. O zaletach jedzenia mięsa z kurczaka przekonali się uczestnicy imprezy, którą w niedzielę 9 lipca 2017 roku zorganizowano nad zalewem w Sokółce. Było to „Wielkie Grillowanie z Kurczakiem – najlepszym smakiem”.

Zdjęcie grupowe

Impreza gości w Sokółce od 2011 roku. Jej organizatorem jest Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza w Warszawie, a także Burmistrz Sokółki. W roli partnerów występują: Sokólski Ośrodek Kultury oraz Ośrodek Sportu i Rekreacji w Sokółce. Patronat Honorowy sprawuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Impreza finansowana jest z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Hasło przewodnie tegorocznego „Wielkiego Grillowania” brzmiało „Na tropie piratów”, dlatego wszystkie potrawy przygotowywane tego dnia nad zalewem musiały mieć szczyptę karaibskiego smaku.

Imprezę otworzył Wiceprezes Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza w Warszawie Alfred Głuszyński.

-Po raz kolejny Sokółka jest gospodarzem „Wielkiego Grillowania”. Co roku impreza przyciąga coraz więcej amatorów kurczaków i nie ma się czemu dziwić, bo to mięso nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Zapraszam Państwa do wspólnego ucztowania i życzę udanej zabawy – powiedział Wiceprezes Alfred Głuszyński.

Udanej zabawy wszystkim uczestnikom festynu życzył również Zastępca Burmistrza Sokółki Adam Kowalczuk.

Wśród zaproszonych gości znaleźli się m. in. przedstawiciele Grup Producentów Rolnych, a jednocześnie członkowie Krajowego Związku GPR – Ewa Reńska z województwa warmińsko – mazurskiego oraz Maria Golińska i Zdzisław Tylicki z Wielkopolski.

Przez cały dzień nad zalewem odbywały się konkursy z kurczakiem w roli głównej. W konkursie na piracką sałatkę z kurczakiem wystartowały trzy rodziny. Wygrała rodzina Czechowiczów. Drugą lokatę zajęła sałatka przygotowana przez rodzinę Kiedów, a trzecią – przez rodzinę Dmitruk.

Duży zainteresowaniem cieszył się konkurs na grillowanego kurczaka po karaibsku. Tytuł Mistrza Grillowania przypadł w udziale rodzinie Kurstak. Drugie miejsce przyznano rodzinie Łopata, natomiast trzecie – rodzinie Kozłowskich.

W „Mistrzostwach Świata w jedzeniu jajek na czas” wystartowało dwóch panów i jedna pani. W ciągu dwóch minut pani zjadła dwa, a panowie – po trzy jajka. Tym samym mistrzami w jedzeniu jajek na czas zostali Krzysztof Kośmicki i Adrian Hołownia. Trzecie miejsce zajęła Justyna Andruszkiewicz.

Rozegrano również konkurs „Pożeracze ud”. Jego uczestnicy mieli za zadanie zjeść jak najwięcej udek zawieszonych na kołku, ale bez użycia rąk. Zwyciężył Wojciech Szydłowski, który w regulaminowym czasie spałaszował sześć udek. Druga była Urszula Narel, a trzeci – Jarosław Kucharewicz.

Były też konkursy prowadzone przez Pirata Krzysztofa. Z kolei Kapitan Cook zaprosił wszystkich na karaibską potrawkę z kurczaka.

Przez całą niedzielę można było poczęstować się darmowymi rarytasami z kurczaka. Pod namiotem, gdzie trwał poczęstunek przewinęło się kilka tysięcy osób.

W trakcie imprezy nie zabrakło dobrej muzyki. Na scenie wystąpiły zespoły „Dream Team”, „BAYER SHOW Andrzej Koziński” oraz „Zanoza”.

„Wielkie Grillowanie” trwało do późnego wieczora.

-Impreza była super – podsumowali uczestnicy festynu.

Patronat medialny nad imprezą objęli: „Gospodarz.pl – Twój Portal Rolniczy”, Top Agrar oraz portal isokolka.eu

(UM) Fot.: D. Biziuk